Blog

Néhány jótanács a covid idejére

Ma megosztok veletek néhány tippet arról, hogyan iktathatjuk ki a felesleges költekezést az életünkből. Mi az, amit érdemes magunkkal vinnünk a 2020-as évből.

Szelektálj! Meglepődsz majd, mennyi olyan holmid van, amiről már rég megfeledkeztél. Végre átlátod a gardróbodat, és nem halmozol fel újabb darabokat, ha tisztában vagy vele, hogy már van néhány hasonló a szekrényedben. Ha veszel egy új ruhát, selejtezz ki kettőt! Nem könnyű, tudom. Ezen még nekem is dolgoznom kell!

Rendezd át a kozmetikumokat a fürdőszobaszekrényedben! Dobd ki a régieket, a többit használd el, mielőtt újakat vásárolsz. Lehet, ha kihagysz fél évet, és nem vásárolsz, sokkal jobb termékeket kapsz majd.

Lélegezz fel! Talán most először nincs teleírva a naptárad. Gondold át, biztos jó volt ez eddig?

Éld meg a pillanatot! Figyelj jobban a családodra a barátaidra! Nagy megkönnyebbülést hozhat, ha lesz egy kis időd magadra, és egy kicsit másképp tervezed a hétköznapokat.

Spórolj! Amikor vásárolni mész, koncentrálj arra, mire van igazán szükséged, és ne arra, amit éppen meglátsz! Sok tízezer forintot takaríthatsz meg, és az otthonod sem lesz tele kacatokkal.
Figyelj az akciókra! Sok jómódú hölgy büszke arra, hogy soha nem fizet teljes árat ruhákért vagy táskákért.

Vegyél minőséget! Jó pár olyan klasszikus darab van, ami évek múlva is divatos és elegáns. Szóval nem érdemes elcsábulni az olcsó ruhák láttán, és csak azért megvenni, mert olcsó!

Ne rendeld túl magad az étteremben! Ki ne szeretné a finom ételeket és a jó helyeket? Biztos veled is előfordult már, hogy csak a szemed kívánta, de nem tudtad elfogyasztani, amit kirendeltél.

Tornázz otthon! Sok megszorítás volt és van jelenleg a vírushelyzet miatt a sport tekintetében is. Tavasszal szerencsésebbek voltunk, szép idő volt, lehetett kint edzeni, futni, túrázni. Novemberben ez már sokkal nehezebb, sokat esik az eső, bár egy egyszerű sétának is rengeteg jótékony hatása van. Most már, aki túlvan a covidon, az sem tud konditerembe járni, mert bezárták őket. Ebben a helyzetben, az otthoni edzésben segítenek majd az online órák és a YouTube videók. Még a belépők árát is megspórolhatod.

Előbb spórolj, aztán költekezz! Úgy tapasztaltam, sokan gondolkodtak eddig másképp erről a kérdésről. Itthon nincs igazán kultusza a takarékoskodásnak, az öngondoskodásnak. Az iskolákban sem oktatják ezeket. A világjárvány kegyetlenül megmutatta, hogy hosszú távon nem járható út, ha nem tanulunk meg félretenni, takarékoskodni, hogy ne okozzon gondot, ha néhány hónapig bevétel nélkül kell kifizetni a számlákat. Sokan veszítették el a munkájukat, és jöttek rá, hogy csakis magukra számíthatnak. Nem érdemes külső segítségre várni. Most már tudjuk, mi az, ami felesleges, amire nincs szükségünk – és mi az, ami igazán örömet okoz, amire érdemes időt fordítani.

Kívánom, hogy hamarosan korlátok és betegség nélkül éljük az életünket, addig pedig vonjunk le néhány tanulságot ebből az időszakból, és profitáljunk belőle a jövőben is! Sok sikert hozzá!

Ha általánosságok helyett személyre szabott coachinggal szeretnéd javítani az életminőségedet, írj bátran!