Blog

5 titok ahhoz, hogyan legyél még kiegyensúlyozottabb és boldogabb

Biztosan ismersz olyan embereket, akik mindig kiegyensúlyozottak és boldogok. Mi lehet a titkuk, és hogyan tanulhatod meg azt, amit ők már jól tudnak? Íme, az öt legnagyobb titkuk.

  1. Az első, kulcsfontosságú dolog, hogy tudják, hol húzzák meg a határokat. Tudják, hogy ők a felelősek életük alakulásáért, és ők irányítják azt. Nem hibáztatnak másokat, és nem más mondja meg, mi a jó számukra. Ők határozzák meg, mit engednek be az életükbe és mit nem.

Meg kell húzni az egészséges határokat! Ők állandóan monitorozzák, figyelik magukat. Kapcsolatban vannak a belső hangjukkal. Meghatározzák, mi az, ami belefér, és mi az, ami nem. Mi történik, ha nem figyelsz ezekre eléggé? Egyszer csak azon kapod magad, hogy a környezeted átlépte ezeket a határokat, amitől te egyre rosszabbul érzed majd magad. Akik figyelnek magukra, azok érzik, hol van a határpont. Sokszor a testünk is segít ebben, olyan reakciókkal, mint például: összeszorul a gyomrunk. Figyeld meg, nálad hol jelentkezik, ha valaki túllő a célon!

  1. Tudják, hogy mindennek van következménye, és ez nem mindig jó vagy egészséges. Sokszor gondoljuk, hogy önzőség nemet mondani, és magunkat másokkal szemben előtérbe helyezni. Ők tudják, hogy adni csak az tud igazán (szeretetet, figyelmet), aki szereti magát annyira, hogy oda tud figyelni a saját igényeire.
  2. Nekik soha nem mások szabják meg, hogy hol vannak a határok. Nem válsz önző emberré, ha nemet mondasz néha. Lehet, környezeted megszokta, hogy eddig mindig igent mondtál a kérésekre. De ne feledd! Nekik minden joguk megvan ahhoz, hogy kérjenek, neked pedig ahhoz, hogy nemet mondj! Ők nem veszik zokon, ha kérnek tőlük, mert tudják, megvan a lehetőségük arra, hogy nemet mondjanak.
  3. Nem hagyják, hogy a lelkiismeret-furdalás irányítsa, manipulálja őket. Néha nehéz dolog nemet mondani, de nem hagyják magukat. Sokan ezt elkerülendő mondanak mindenre igent, amit mások ki is használnak.
  4. Megengedik maguknak, hogy távolságot tartsanak, elhatárolják magukat a mérgező kapcsolatoktól. A manipulatív emberek csak akkor boldogok és elégedettek, ha azt tesszük, amit ők akarnak. Csak akkor mutatják ki szeretetüket, ha igent mondunk, nem létezik a NEM számukra. Persze mi sem örülünk, ha nemet mondanak nekünk, de elfogadjuk, és tiszteletben tartjuk.

Szóval, ha ismerős bármely érzés számodra, próbáld felállítani saját határaidat!

Ha úgy érzed, támogatásra lenne szükséged a kihívásaid kezelésében, fordulj hozzám bátran.